donderdag 4 september 2014

Verlegenheid

Dinsdag kwam het ineens opdagen tijdens een normale opdracht onder Engels. Verlegenheid. Is het een goede of een slechte eigenschap, of zit het er ergens tussen in?
Ik schrok een beetje van de reacties die ik van klasgenoten te horen kreeg. Velen van hen vonden verlegenheid een slechte eigenschap, maar is dat wel zo?


Wat is verlegenheid eigenlijk?


Verlegenheid: je bent bang voor en in sociale situaties. Je bent constant bang dat je beoordeeld wordt door de mensen als je daarmee in gezelschap bent. Je bent bang dat ze jou niet zullen accepteren. Daarom zeg je maar liever niks (of nauwelijks iets). Mensen zouden je mening of opmerking immers raar kunnen vinden.


Wanneer ben je verlegen?


~ Als je jezelf zo noemt. Je kent jezelf namelijk het beste.
~ Als je tijdens sociale contacten last hebt van spanningen, gedragsproblemen (Niet weten hoe je jezelf vrij moet uiten, niet weten hoe je je moet gedragen en niet durven doen wat jij juist vindt).
~ Negatieve gedachtes over jezelf hebben.


Hoe uit verlegenheid zich?


Bij iedereen uit verlegenheid zich verschillend. Maar er zijn wel bepaalde kenmerken van verlegenheid:


~ Verlegen mensen wennen maar langzaam aan een nieuwe omgeving of nieuwe mensen, plaatsen en situaties. Je kent het immers niet.
~ Soms voelen verlegen mensen zich niet op hun gemak en op sommige plaatsen wel, het veilige terrein.
~ Verlegen mensen zitten als het ware gevangen tussen toenadering en ontwijken (ze willen wel, maar ook weer niet). Dat wil zeggen dat sommige mensen er geen moeite mee hebben om met vreemden contact te leggen. Anderen zijn het liefst alleen of met goede vrienden.


Zijn er tips tegen verlegenheid?


Jazeker, die zijn er! Het is alleen maar de vraag of ze werken!
Hieronder een aantal tips:


1. De belangrijkste tip is wel: Denk positief! Denk niet dat mensen je niet aardig zullen vinden, dat ze je uit gaan lachen, dat ze je raar vinden of stomme dingen gaan zeggen. Zet deze gedachtes opzij, want ze zijn nergens voor nodig. Denk de volgende keer als je met mensen praat of wil praten: 'Ik ben ik, ik ben leuk, lief, aardig, cool, mooi en zelfverzekerd. Ik kan het.'


2. Als blijkt dat iemand jouw niet mag, mag je absoluut niet denken dat jij niks waard bent. Jij kunt er niks aan doen dat die persoon jou niet mag! Deze personen zijn jouw niet waard, dus blijf bij ze uit de buurt en ga met leuke mensen om.


3. Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en gebreken.


4. Als je verlegen bent, kan het lastig zijn om mensen aan te spreken. Je hart klopt in je keel en je trilt op je benen. De gouden regel is dat als je iemand aan moet spreken omdat je iets wilt vragen of weten, doe het dan meteen! Ga niet wachten totdat je denkt dat je het wel durft, want dat werkt niet. Dan komt het er niet meer van. Haal diep adem en stap op die persoon af!


5. Kijk mensen met wie je praat recht in de ogen aan. Daarmee laat je zien dat je geïnteresseerd en zelfverzekerd bent.


6. Maak een lijstje van je goede eigenschappen (ja, die heb jij!) en lees het elke dag wanneer je wakker wordt. Je staat meteen met een brede glimlach op!


7. Jij bent uniek, en daarom ook heel bijzonder!




Waarom zijn mensen verlegen?


Waarom mensen verlegen zijn, kan meerdere redenen hebben. Voor een deel kan het liggen aan je opvoeding. Je ouders zeggen tegen je dat je iets goed of fout doet. Je vraagt je steeds af of je het wel goed doet, want je hebt ook weleens dingen verkeerd gedaan (van fouten leer je!). Je ouders zullen je altijd dingen verbieden. Daarom zit verlegenheid eigenlijk al een beetje in ons. Voor een ander deel kan je verlegen zijn door wat je hebt meegemaakt. Werd je vroeger gepest? Dikke kans dat je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen.


Verlegenheid kan schattig zijn, maar het kan je ook belemmeren in je dagelijkse leven. Dus het is eigenlijk een negatieve en positieve eigenschap in één.





 














Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!
Het bericht wordt zo snel mogelijk bekeken!