dinsdag 26 augustus 2014

Tips om beter te schrijven

Je hebt het op de basisschool geleerd, dat schrijven. Iedereen kan het. Maar om pakkend te schrijven, dat is lastig en misschien kan niet iedereen het. De lezer moet geboeid blijven, want anders verdwijnt het boek zo weer in de kast en wordt er verder niet meer naar gekeken. Ik heb voor jullie een aantal tips om beter te schrijven.


Spreektaal en schrijftaal

Spreektaal is anders dan schrijftaal. Stel je voor dat je in een boek de volgende woorden vindt; Omg, wtf etc. Beetje raar, niet? Zorg ervoor dat je zulks soort spreektaal niet in je verhaal gebruikt. Sommige mensen weten niet wat die woorden betekenen, omdat het gewoonweg geen schrijftaal is!


Korte en lange zinnen


Wissel korte met lange zinnen af en maak ook niet te lange zinnen. Te lange zinnen kunnen ervoor zorgen dat niet begrepen wordt wat er nou in die zin staat. Voor je het weet heeft de lezer de zin wel drie keer opnieuw moeten lezen om het te begrijpen.


Spelfouten


Zorg ervoor dat je zo weinig (of helemaal geen) spelfouten maakt. Iedereen maakt ze wel eens en dat is ook helemaal niet erg. Alleen is het heel erg vervelend als je als lezer steeds over spelfouten heen moet lezen. Dat is niet fijn en het irriteert snel. Desnoods vraag je mensen om je verhaal te lezen zodat zij de spelfouten eruit kunnen halen.


Origineel zijn


Schrijf in je eigen schrijfstijl omdat dat origineel is, en dat moet je tegenwoordig als schrijver zijn! Je moet je kunnen onderscheiden om nog op te kunnen vallen, en dat is moeilijk!


Blijf leren


Blijf leren. Lees zelf boeken en bedenk wat jij zo goed aan het boek vond. Is het de manier waarop de zinnen worden gevormd? Of vind je het bedachte verhaal zo mooi? Pas het toe aan je eigen verhaal, maar blijf origineel!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!
Het bericht wordt zo snel mogelijk bekeken!