donderdag 22 januari 2015

Presentatieangst

Na lang zwoegen en zweten is het dan zover, je moet je presentatie houden. Voor de deur van het lokaal voel je het al aankomen. Hartkloppingen, trillende handen en/of benen en negatieve gedachtes als: 'Ik kan het toch niet' of 'Ik ga mezelf helemaal voor schut zetten.' En dan nog al die mensen die naar je kijken en luisteren... Je baant je een weg door de mensenmassa en vliegt het gebouw uit. Dit kun jij nooit!

Veel mensen hebben met dit soort klachten te kampen. Er zijn mensen die het geen probleem vinden om te presenteren en doen het alsof het niks is (en voor hen is dat ook zo). Andere mensen worden zo nerveus dat ze een reden zoeken om er onderuit te komen. Ik weet dat het eng is, maar dit is geen oplossing. Het beste om over die presentatieangst heen te komen, is om het gewoon te doen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, dus hierbij een paar tips die je op weg kunnen helpen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin op tijd, zorg dat je alles voor elkaar hebt en dat je weet wat je moet zeggen. Lukt het je niet om helemaal in eigen woorden te vertellen wat je wilt zeggen? Geen probleem, hier is ook een oplossing voor. Leer de hele tekst uit je hoofd, maar leer het niet te goed, want dan kan het gekunsteld overkomen.

Ga niet als een van de allerlaatsten presenteren. Je maakt je er alleen maar ongelukkiger mee. Je hebt al een paar presentaties gezien, die jij zo goed vond dat je jezelf onnodig onderuit gaat halen.

Visualiseer. Komt je presentatie er bijna aan? Ga staan, zitten of liggen, sluit je ogen en denk aan hoe goed je presentatie straks zal gaan. Je staat stevig met je voeten op de grond, je bent helemaal niet zenuwachtig, maakt oogcontact met de mensen en spreekt rustig, duidelijk en hoorbaar. Als er negatieve gedachtes op komen duiken, stuur je ze weg. Die zijn volkomen zinloos.

Tijdens de presentatie is het belangrijk dat je oogcontact maakt met de mensen tegen wie je spreekt. Durf je dat niet zo goed? Kijk tegen al die voorhoofden aan en het is al een stuk minder eng.  

Spreek met een duidelijke en hoorbare stem. Te zacht praten kan ervoor zorgen dat mensen af gaan haken omdat ze je toch niet verstaan. Probeer ook niet te snel te spreken, want dat kan lastig zijn om te volgen.


Schaam je nooit voor jezelf. Maak je een foutje? Kan gebeuren. Lukt het even niet? Haal diep adem en pak de draad weer op. Wees vooral niet te serieus. Durf om jezelf te lachen. Later kijk je terug op je presentatie en dan denk je: 'Waar heb ik me al die tijd zo druk om gemaakt?' Het valt allemaal reuze mee.


Natuurlijk is de presentatieangst niet helemaal weg als je deze tips hebt opgevolgd. Maar het zal al een stuk minder eng zijn en hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. En bedenk, je overleeft het echt wel!

ik besloot dat ik alles kon loesje




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!
Het bericht wordt zo snel mogelijk bekeken!