zaterdag 10 januari 2015

(Bijna) nooit meer uitstelgedrag!

Zuchtend kijk je naar de stapel boeken die naast je ligt. Er is nog zoveel te doen! Maar eerst nog even Facebook, Twitter en WhatsApp checken. Misschien heeft iemand wel iets belangrijks te melden. Dat mag je natuurlijk niet missen. Uren zit je te scrollen en te kijken.  STOP! Leg je mobiel, tablet en laptop (als je die niet nodig bent) aan de kant. Het liefst ergens heel ver weg in een hoekje waarvan je niet eens wist dat het bestond. Grote kans dat je niet meer aan je apparaten denkt, of aan het hoekje zelf…  Schrijf een dag van tevoren (of natuurlijk eerder) alle BELANGRIJKE dingen op die je binnenkort moet afhebben en werk dat lijstje ook echt af. Hoe? Dwing jezelf om datgene te doen door het honderden keren in je hoofd te herhalen. ‘Ik moet dat opstel NU gaan schrijven, want morgen moet het af zijn.’ Herhaal het zo vaak tot je er zat van wordt en het ook echt gaat doen. Bedenk hoe je je zult voelen als je dat opstel dan eindelijk af hebt. Visualiseer dus! Je hebt meer tijd over voor andere (leuke) dingen en laat dat nou net zijn wat je wilt. En wat een fijn gevoel als je eindelijk iets af kunt strepen uit je lijstje. Die lijst is ineens een stuk korter.


Wat werkt verder nog?

  • Beloon jezelf nadat je keihard aan iets hebt gewerkt en het ook daadwerkelijk af hebt gekregen. Dat kan iets lekkers zijn of voor de tv hangen. Wat je zelf leuk vindt.
  • Stress niet als iets niet meteen lukt. Dat kan nu eenmaal gebeuren. Haal diep adem en probeer het opnieuw, net zolang tot het lukt. Je kan tussendoor ook even iets anders doen, zodat je er over tien minuten weer met volle moed tegenaan kunt.
  • Wees niet te perfectionistisch. Zet die perfectionist(e) in jezelf een pitje lager. Je doet je best en meer dan dat kun je niet.
  • Het kan ook helpen om een motivator te hebben. Dat kan je oom zijn, je opa, je vader, moeder, broertje, zusje… en noem maar op. Als hij of zij jou maar kan aansporen om aan het werk te gaan!
  • Sta aan het einde van de dag stil bij wat je hebt gedaan. Zie je wel dat je het kunt?
     

                                uitstellen

 

Andersom is het toch veel relaxter? Je hoeft nergens meer aan te denken, want je hebt alles al gedaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!
Het bericht wordt zo snel mogelijk bekeken!